Știai că?.. Despre merinos

🐑 Oile merinos își au originea în Spania, din secolul al XII-lea. Erau atât de apreciate încât până în anii 1700 a existat interdicția de a fi exportate.

🐑 Lâna merino este moale la atingere și poate fi purtată direct pe piele. Multe persoane evită hainele din lână, gândindu-se că au acea asprime și senzație de mâncărime în contact cu pielea. Nu este cazul lânii merinos. Nu toate oile au același tip de lână, iar diferențele dintre diferitele tipuri de lână sunt date de caracteristicile fizice ale fiecărui fir din care este compusă. Fibrele de lână sunt măsurate în microni. Cu cat diametrul firului este mai mic, cu atât lâna este mai fină. Lâna mai fină este mai moale decât lâna mai grosieră sau cu diametrul mai mare. Lâna grosieră regulată poate fi de 40 microni sau mai mult, lâna merinos are de la 24 până la 15 microni.

🐑 Conform unui studiu realizat de către Wool Research organizațional of New Zealand o fibră de lână merinos absoarbe până la 35% din greutatea proprie la o umiditate ridicată, înainte de a se simti umedă.

🐑 Oile din rasa Merino au vara un strat de lână cu foliculi ușori, subțiri și respirabili care fac temperaturile ridicate mai ușor de suportat. Iarna acestea au lână cu firul mai lung și mai încrețit ce crează o barieră termică și le protejează de frig.

🐑 Firul de lână are o structură solzoasă, asemeni unui acoperiș, care împreună cu lanolina regăsită în interior previne apariția și dezvoltarea bacteriilor, răspunzătoare pentru mirosurile urâte.

🐑 Lâna merinos absoarbe radiațiile ultraviolete mai bine decât bumbacul, nylonul, acrilul sau mătasea. Poate avea un factor de protecție UV până la 50.

🐑 Lâna Merino este o fibră naturală, și într-un anumit procentaj are capacitatea de auto-curățare, iar o metodă eficientă de curățare este aerisirea.

🐑 Hainele din lână merinos pot fi purtate atât iarna, cât și vara.

🐑 Nu se șifonează.

🐑 Un produs din lână se dezintegrează în sol în 9 luni, comparativ cu unul sintetic căruia îi ia 30-40 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *