Diversificarea. Sfaturi.

Diversificarea reprezintă o nouă etapă în viața bebelușului, dar și un motiv de stres pentru părinți. Mai ales pentru părinții care sunt la primul copil. Când să înceapă? Cu ce? De ce anume au nevoie? Dacă se îneacă? Va refuza oare mâncarea?

Dacă vi se pare util articolul nu uitați să dați un like paginii de Facebook pentru a fi mereu la curent cu noutățile.

Sunt multe necunoscute și multe întrebări când vine vorba despre diversificare. Medicii pediatri au și ei scheme diferite, sfaturi diferite, iar la final ajungi să fii bulversat și să nu știi încotro să o apuci.

Sau cel puțin așa m-am simțit eu. Parcă eram în fața unui examen important pentru care aveam mult de studiat. Pentru familia noastă diversificarea a venit ca un nou start în educația alimentară, în sensul că am decis sa acordăm o atenție sporită alegerilor alimentare pe care le facem. Și am decis sa urmăm autodiversificarea. A fost un succes.

Am primit multe sfaturi prețioase (mulțumesc!) care mi-au ușurat mult viața. Așa că le voi împărtăși aici, cu voi:

🍽️ Conform OMS diversificarea bebelușului începe după împlinirea vârstei de 6 luni.

🍽️ Luați masa împreună. Bebelușul vă va studia în detaliu cum mâncați, cum prindeți mâncarea.

🍽️ Bebelușii sunt foarte inteligenți și învață repede. Aveți încredere în puiul vostru și arătați-i cum să prindă mâncarea cu mânuțele și cum să o ducă la gură. Mâncați și voi cu mâna, pentru a repeta gestul.

🍽️ Mancați toți același lucru. Bebelușul va fi foarte curios să guste ce mâncați voi acolo cu poftă. Explicați-i ce îi oferiți de mâncare.

🍽️ Aveți încredere, poate mânca bucăți. Iar prin a mânca mă refer la a experimenta mai mult. Va gusta, va scuipa, va gusta iar. Mâncarea este o noutate și este nevoie de acomodare. Puneți-vă în locul bebelușului vostru: niște lingurițe cu piure care vin una după alta spre gura voastră v-ar crea o imagine plăcută despre ora mesei? 😃 De aceea este bine să lăsăm copilul să descopere culori, texturi, gusturi. Plus că se va opri când se va sătura, lucru care nu se întâmplă atunci când este hrănit de mamă cu piureuri.

🍽️ Avantajul autodifersificării este că toată familia mănâncă același lucru (mâncarea bebelușului fiind fără sare, zahăr, prăjeli). Veșnica problemă: noi ce mâncăm astăzi? Nu ai mai vrea una în plus: noi ce mâncăm astăzi, dar ce îi dăm și bebelușului? Se poate găti pentru toată familia, iar adulții și pot condimenta ulterior mâncarea. Nu va fi risipă de resurse și energie.

🍽️ Până la 1 an, laptele va rămâne baza în alimentația bebelușului. Nu vă speriați dacă refuză unele mâncăruri.

🍽️ Nu am ținut cont de intervalul de timp dintre momentul mesei și hrănirea cu lapte. Dacă Ana a vrut lapte, lapte a primit. Asta mi-a dictat instinctul. Nu aș putea să îmi las bebelușul flămând, justificând că nu au trecut 30 de minute de la masă.

🍽️ Bebelușul se va murdări. Mult 😃 Pregătiți-vă pentru acest lucru.

🍽️ Oferiți-i mâncare pe tăvița scaunului, nu îi puneți în bol. Se va concentra mai mult pe castron decât pe mâncare. Plus că va apuca mai ușor de pe tăviță și va avea o imagine de ansamblu.

🍽️ Prima masă dimineața este de lapte. Va ajuta bebelușul să se hidrateze.

Voi mai aveți sfaturi pentru completarea acestei liste? Dacă da, nu ezitați să le lăsați într-un comentariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *