Locul 1 în topul rușinii pentru mame

Dacă ar exista un top al rușinii pentru care mamele sunt arătate cu degetul și certate, știu ce anume ocupă primul loc: alăptarea exclusiv la sân. Am convingerea că ocupă loc fruntaș și conduce detașat. Să ferească Dumnezeu să scrii pe un forum de mame că îi dai lapte praf copilului tău sau că îl hrănești mixt, că imediat primești mustrări că nu ești o mamă așa cum ar trebui.

Să fii mamă nu este deloc simplu. Sunt multe provocări care îți pun răbdarea, imaginația, dar și propriul corp la încercare. Dacă ești la primul copil este și mai complicat pentru că nu există o școală de mame care să te învețe ce și cum. De ce plânge bebelușul la sân? Este destul lapte? De ce nu ia suficient în greutate? Ce faci când folosești pompa pentru muls și nu mai iese nimic, dar copilului tău îi este foame și la sân plânge? Iată câteva întrebări pe care am observat că le pun mamele.

Alăptatul se învață pe parcurs și cel mai probabil ai nevoie de cineva care sa îndrume dacă faci sau nu bine ceea ce faci. În maternitate am beneficiat de un succint curs de alăptare, unde un consultant mi-a dat câteva sfaturi. Cu toate astea ulterior am întâmpinat tot felul de probleme pe tema asta.

Am mai spus și susțin în continuare că împreună suntem mai puternici, motiv pentru care sper să ne maturizăm frumos și mai degrabă să ajutăm cu un sfat sau cu o încurajare decât să arătăm cu degetul. Creșterea unui copil este un proces complex și, din punctul meu de vedere, educarea copilului începe cu reeducarea noastră, a adulților. Dacă vrem o lume mai bună pentru copiii noștri va trebui să începem cu noi, noi să fim mai buni.

Ca o notă de încheiere, m-aș bucura mult ca această grijă a alimentației să nu se oprească odată cu alăptarea. Educația alimentară este ceva de care avem nevoie toată viața, mai ales în contextul în care obezitatea a devenit o amenințare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *