Coronavirus. Ce nu se spune?

Zilnic suntem bombardați pe toate canalele cu informații despre Covid-19. Ce nu se spune? Nu se spun lucrurilor pe nume.

De teamă să nu provoace panică, autoritățile transmit informațiile cât se poate de diplomat, pe un ton cât se poate de calm. Motiv pentru care lucrurile se pare că nu sunt luate în serios și nu se înțelege cât de gravă poate deveni situația dacă nu suntem responsabili pentru noi și pentru semenii noștri.

Și frica are rolul ei. Și frica devine bună atunci când simțul civic lipsește cu desăvârșire. Educarea s-a făcut și prin frică pe parcursul istoriei. Sigur, nu este instrumentul ideal, dar ce mai contează când este vorba despre salvarea vieților omenești.

Acum sunt aproximativ 300 de cazuri depistate în România, motiv pentru care foarte mulți oameni stau relaxați pe străzi, în piețe, în magazine, în parcuri. Ne uităm cum celelalte țări, despre care de altfel avem o părere foarte bună, interzic libera circulație pe străzi. Dar nici prin cap nu ne trece ca este foarte posibil să ajungem și noi acolo cât de curând. Vedem cazul Italiei cu 40.000 de cazuri de covid-19 depistate și 4.000 de morți, dar credem că nu avem cum să ajungem ca ei…

Iată un grafic cu cifrele exacte din Italia. De unde s-a plecat și unde s-a ajuns cu acest virus până în prezent. Probabil că și ei au zis…e doar o răceală.

Sursa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Unde suntem noi acum cu 300 de cazuri? Unde putem ajunge?

Ce nu se spune cert:

  1. Statul în casă oprește virusul. Este obligația ta de cetățean al acestei țări să stai în casă pentru a nu pune în pericol viața ta, a celorlalți, a cadrelor medicale! Este o obligație…momentan doar morală!
  2. Cu cât se oprește mai repede virusul, cu atât economia va avea mai puțin de suferit. Sunt deja sute de mii de oameni în șomaj tehnic. Se închid magazine, restaurante, hoteluri, afaceri. Acești oameni care lucrează în aceste domenii este posibil să își piardă salariile, ceea ce înseamnă că nu vor mai avea bani de hrană, de rate și de utilități. Este posibil să își piardă casele!
  3. Bugetul de pensii nu este o tiparniță în sufrageria statului. Este un lanț vicios. Moare economia, nici bani nu vor mai fi. Și da, nici pensii. Poate asta ar fi o motivație necesară și suficientă pentru pensionarii care se plimbă pe străzi spunând că ei sunt curajoși!
  4. Nu este niciun secret că sistemul nostru medical nu este chiar ce trebuie. Momentan se fac puține teste, deci se și depistează puține cazuri. O să putem noi să îngrijim zeci de mii de bolnavi când am văzut cum stau lucrurile în Italia, unde se aleg cazurile care mai pot fi salvate. Vrei să se aleagă între tine și vecinul tău, care să primească tratament și care să primească o lumânare?
  5. În Italia există o problemă cu funeraliile persoanelor decedate din cauza noului coronavirus. Pe internet este filmul cu acel convoi de vehicule militare care transportă corpurile neînsuflețite. Acei oameni nu și-au mai văzut familiile, familiile nu i-au mai văzut pe ei, n-au putut să își ia adio de la copiii lor, de la nepoți, au murit singuri. Fă un exercițiu de imaginație!

Este cazul să spunem lucrurilor pe nume. Să punem punctul pe i și să devenim responsabili. De ce? Mai aruncă un ochi peste graficul de mai sus. Ni se cere un lucru atât de simplu: să stăm acasă și să evităm pe cât putem contactul cu alte persoane.

Să fim sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *