Cum ne măsurăm tensiunea acasă?

Măsurarea corectă și constantă a tensiunii arteriale la domiciliu și notarea valorilor de la fiecare măsurătoare sunt esențiale pentru a analiza schimbările și oscilațiile care apar într-un anumit interval de timp. Pentru femeile însărcinate este foarte posibil ca medicul să le sfătuiască să își monitorizeze tensiunea zilnic. Mie așa mi s-a întâmplat și recunosc că până acum nici nu am avut tensiometru acasă și nici nu eram informată despre cum ar trebui să procedez. Așa că sper să vă fie de folos acest articol.

Ce tip de tensiometru folosim?

Cel mai ușor de folosit este tensiometrul digital, deoarece îl poziționezi pe braț, apeși un buton și îți afișează cele 2 valori plus pulsul fără ca tu să fii nevoit să faci ceva. Este ideal mai ales atunci când îți măsori singur tensiunea. Eu am achiziționat un tensiometru care se montează pe braț. Mai există și cel care se folosește la încheietura mâinii.

Cum ne pregătim pentru măsurarea tensiunii?

  1. nu bem cafea, alcool și nu fumăm (dacă este cazul) cu 30 de minute înainte de a măsura tensiunea;
  2. este recomandat ca măsurarea să se facă cu vezica goală, așa că mergem la toaletă înainte, dacă este cazul; vezica plină poate duce la creșterea tensiunii cu 10 mmHg;
  3. stăm într-o poziție confortabilă și ne relaxăm 5 minute înainte de a începe procesul de măsurare;
  4. stăm în poziția șezut, pe scaun, cu spatele rezemat de spătar și cu picioarele unul lângă altul și nu încrucișate;
  5. poziționăm mâna stângă pe masă sau pe mânerul scaunului și o ținem relaxată.

Cum ne luăm tenisunea?

  1. poziționăm manșeta pe braț, bine fixată, dar nu strânsă (trebuie să poți introduce 2 degete între braț și manșetă);
  2. apăsăm butonul start și așteptăm să se afișeze rezultatul pe ecran; în acest timp este recomandat să nu vorbim și să nu ne mișcăm.

Ce înseamnă cele 2 valori de pe tensiometru?

Tensiunea arterială este compusă din două numere. Primul număr reprezintă tensiunea sistolică, adică nivelul presiunii în artere atunci când inima se contractă și pompează sânge. Cel de-al doilea număr este tensiunea distolică și reprezintă nivelul presiunii în artere atunci când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge.

De la ce valori ar trebui să ne îngrijorăm?

O tensiune arterială peste 140/90 mm Hg înseamnă hipertensiunea arterială, o afecțiune care, netratată, poate conduce la complicații serioase, precum infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală renală sau moarte subită. În cazul femeilor însărcinate există risc de preeclampsie (hipertensiune arterială și prezența de proteine în exces în urină după săptămâna 20 de sarcină la o femeie care anterior avea o valoare normală a tensiunii arteriale).

O tensiune arterială normală este cea care înregistrează valoarea de 120/80 mmHG .

Hipotensiune (tensiune prea mică) se consideră în momentul în care tensiunea sistolică (prima cifră) este sub 9.

Sfat: monitorizează-ți zilnic tensiunea, cam în același moment al zile si notează-ți valorile într-un carnețel sau în telefon.

Să fim sănătoși!

Notă: sursa informațiilor este manualul de utilizare a tensiometrului propriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *