Mituri despre COVID-19, infirmate de OMS.

În această perioadă circulă o multitudine de informații privind acest nou virus care se răspândește cu repeziciune în toată lumea. OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a infirmat zvonurile legate de COVID-19 care circulă în media.

Vremea caldă omoară virusul. Oamenii așteaptă să se încălzească vremea pentru a scăpa de virus, însă OMS a expus foarte clar că virusul se poate răspândi, indiferent de climat.

Frigul omoară COVID-19. Dacă unii așteaptă vara în speranța că asta va fi soluția pentru stoparea virusului, alții cred că un frig zdravăn ar “congela” virusul. Informația a fost infirmată de Organizația Mondială a Sănătății.

Țânțarii răspândesc COVID-19. Până în prezent, nu există informații sau dovezi care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari.

Uscătoarele de mâini omoară virusul. Uscătoarele nu sunt eficiente în uciderea Covid-19. Pentru a ne proteja împotriva noului coronavirus, trebuie să ne curățăm frecvent mâinile cu soluții pe bază de alcool sau să ne spălăm cu apă și săpun. După curățarea mâinilor, ar trebui să ne uscăm bine folosind prosoape de hârtie sau un uscător cu aer cald.

Lampa cu ultraviolete omoară corona virusul. Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile UV pot provoca iritații.

Scanerele termice pot detecta persoanele infectate cu noul coronavirus. Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au o temperatură corporală mai mare decât cea normală. Cu toate acestea, nu pot detecta persoane infectate, dar care nu au făcut încă febră. Acest lucru se datorează faptului că durează între 2 și 10 zile înainte ca persoanele infectate să se îmbolnăvească și să dezvolte febră.

Pulverizarea alcoolului sau clorului pe tot corpul poate ucide noul coronavirus. Fals. Stropirea alcoolului sau clorului pe tot corpul nu va ucide virușii care au intrat deja în corpul vostru. Pulverizarea acestor substanțe poate fi dăunătoare pentru haine sau mucoase (adică ochi, gură).

Vaccinurile împotriva pneumoniei ne protejează împotriva noului coronavirus. Fals. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal de tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. Virusul este atât de nou și diferit încât are nevoie de propriul său vaccin.

Clătirea nasului în mod regulat cu soluție salină poate preveni infecția cu noul coronavirus. Fals. Nu există dovezi în acest sens.

Usturoiul ne protejează de coronavirus. Fals. Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că poate omorî acest virus.

Noul coronavirus afectează doar persoanele în vârstă. Fals. Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul. OMS recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu, urmând o igienă bună a mâinilor și o igienă respiratorie bună.

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus. Fals. Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.

Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Fals. Până în prezent nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus.

Sursa articolului: https://www.who.int/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *