Glutenul și intoleranța la influența industriei alimentare.

Termenul “Gluten – free” este din ce în ce mai întâlnit astăzi. Industria alimentară ne lasă impresia că ne “salvează” de gluten și îi conferă acestuia un rol negativ în alimentație. Dar ce este glutenul și pe cine afectează?

Ce este glutenul?

Până acum ceva timp glutenul era un termen pe care îl auzeai foarte rar sau deloc. Astăzi, în schimb, este prezent pe din ce în ce mai multe etichete, iar producătorii de alimente se laudă că ne scapă de el, ca și cum acesta ar fi o problemă. Dar ce este glutenul?

Glutenul este o proteină care se găsește natural în anumite cereale (grâu, orz, secară). Însă, sunt șanse mari să găsim gluten în multe alimente și medicamente, nu doar în pâine sau biscuiți. Cerealele, sosul de soia, băuturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pildă) conțin și ele anumite cantități de gluten.

Pe cine afectează glutenul?

Boala celiacă (boală autoimună), în care intestinul subțire nu poate procesa corespunzător glutenul, duce la apariția unor simptome digestive neplăcute. 

Trebuie sa fie cumplit să ai restrictii alimentare din cauza unor probleme de sănătate pe care nu le poți controla. Spun asta din persectiva unui om sănătos, care se poate bucura de tot ce ne oferă natura. Și atunci de ce sa îți impui anumite restricții când ești atât de norocos încât să îți permiți să consumi orice îți poftește inima? Mai ales că specialiștii spun că eliminarea glutenului din alimentație nu aduce beneficii stării de sănătate persoanelor care nu sunt diagnosticate cu boala celiacă sau alergie la această proteină, nici măcar în privința scăderii în greutate.

Piața alimentară și influențele ei

Piața alimentara a fost invadată de numeroase produse fără gluten, iar consumatorii au tendința să creadă că glutenul este, de fapt, nociv organismului. Nutriționiștii nu sustin însă acest lucru, din contră. Glutenul se regăsește în numeroase cereale integrale, bogate în vitamine, minerale și fibre, necesare menținerii stării de sănătate și a greutății corporale optime. Medicii susțin că evitând alimentele cu gluten fără un motiv întemeiat, ne privăm de toate proprietățile lor nutritive, devenind vulnerabili în fața diverselor boli, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul.

Produsele alimentare fără gluten în compoziție nu sunt neapărat mai sănătoase sau mai sărace în calorii. De altfel, acestea nu sunt doar mai scumpe, ci pot fi și mai calorice, din pricina ingredientelor adăugate pentru aromatizare (zahăr, cel mai des). Alimentele din care glutenul a fost extras au în compoziție mai puține fibre. O dietă săracă în gluten poate conduce la carențe de nutrieți esențiali, privându-ne de vitamina B, calciu, zinc, fier și magneziu.

Fiecare dintre noi alegem ce consumăm, ce evităm, ce e mai bun sau mai rău pentru noi. Dar cel mai important este ca aceste alegeri să fie făcute documentat, nu doar la influența industriei alimentare, care nu are un renume tocmai bun (vezi cazul zahărului). Poate că selectrea unor alimente de calitate, în cantități mai mici și mai multă mișcare reprezintă de fapt secretul unui corp sănătos și armonios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *