6 lucruri pe care vreau să le fac pe viitor pentru mine, pentru tine și pentru locul în care trăim împreună.

Achiziția unei mașini electrice. Locuiesc în afara orașului și, din lipsa unui sistem de transport public adaptat nevoilor, sunt nevoită să folosesc zilnic mașina. Elimin noxe și inspir la rândul meu un aer poluat care îmi afectează viața. Mașina electrică este o necesitate și o soluție de bun simț când vine vorba despre calitatea aerului. Mașinile electrice au devenit din ce în ce mai accesibile, atât ca preț, cât și din punct de vedere al autonomiei bateriei. Stațiile de încărcare sunt peste tot. Când te gândești să îți cumperi o mașină electrică o faci din considerente care nu țin de comparații de preț curent – combustibil. Pur și simplu vrei să circuli oriunde ai nevoie, fără a-i afecta pe alții. Sigur, cu același buget aș putea să cumpăr o mașină second hand mai șmecheră de la o băbuță din Germania, dar nu, mulțumesc. Eu vreau să trăiesc în condiții cât mai bune și vreau ca tu să nu te intoxici în spatele mașinii mele.

Montarea unui sistem de panouri fotovoltaice care să ne asigure consumul zilnic de curent și, eventual, să și întoarcem o parte din curent în sistem. Ține doar de noi să accesăm programul Casa Verde și să ne interesăm ce putem face astfel încât să producem curentul pe care îl consumăm.

Montarea unor panouri solare pentru a încălzi apa. Arhitecții și constructorii sunt în permanentă căutare de soluții pentru a realiza case independente, cu un consum cât mai mic de resurse. Să nu depinzi de utilități este un mare avantaj din multe considerente. De ce să folosim gaze și curent pe timp de vară pentru a încălzi apa, când avem soarele care face asta pentru noi gratuit?

O curățenie pe an. Odată pe an (cel puțin!) să organizez o ieșire la munte sau la mare unde să strângem gunoaiele lăsate de turiști. Sunt ușor de identificat astfel de locuri. Sunt cele accesibile cu mașina (cei iubitori de drumeții respectă și iubesc locul, dar mai sunt turiștii care vizitează doar din mașină și în locurile în care se opresc pentru a face poze aruncă tot ce nu mai este util prin mașină). Nu îmi fac griji de gașcă, deoarece știu că suntem mulți care gândim la fel și o să ne strângem în număr mare să facem un bine naturii. O voi implica activ și pe fata mea pentru că educația se face de mic copil. Un copil care s-a aplecat de atâtea ori să adune ambalaje până nu l-au mai ținut picioarele, va deveni un adult responsabil. Eu susțin în continuare că școală ar trebui să aibă astfel de ore, pentru ca generațiile viitoare să facă un pas în fața celor trecute. Este frustrant să aduni în urma unei alte persoane, mai ales că știi că va reveni și va face la fel, însă cineva trebuie să se ocupe și de curățenie.

Mai mulți copaci, mai multă viață. Îmi place mult să grădinăresc, așa că îmi propun să plantez cât mai multă verdeață care să ne aducă oxigenul de care avem nevoie. De asemenea, îmi doresc să particip activ la evenimentele care au ca scop plantarea și, dacă este posibil, să luăm în grija noastră o pădure pe care să o păstrăm așa cum este ea. Dacă statul nu poate administra astfel de spații, atunci hai să avem noi pădurile noastre pe care să le administrăm. Cred că va fi moștenirea ce mai de preț pentru copiii noștri.

Cât mai puțin plastic. În ziua de astăzi este o mare provocare pentru că majoritatea produselor sunt în ambalaj de plastic. Îmi doresc să fiu din ce în ce mai selectivă în privința produselor achiziționate, iar plasticul să ajungă într-o cantitate cât mai mare la reciclat. Ce putem face împreună este să descurajăm consumul de pungi încurajat de supermarketuri. Sună foarte cunoscută întrebarea: “Punguță?”, nu?

Tu ce planuri ai pentru un mediu mai curat? Te preocupă astfel de gânduri? Te-ai gândit să iei tu câteva măsuri pentru o viață mai curată?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *