Gripa, un subiect fierbinte.

Este perioada gripei. În fiecare an ne confruntăm cu acest inconvenient și anual mor oameni din această cauză. Ce este gripa și cum se manifestă?

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Gripa debutează brusc și violent și este diferită de răceală. Perioada de incubație variază între 1-4 zile. Adulții pot infecta alte persoane încă înainte de debutul simtomelor. Poți transmite mai departe gripa până la 5 – 7 zile de la debutul simptomelor, care sunt: febră, frisoane, tuse, durere de gât, nas înfundat, dureri musculare, dureri de cap, oboseală, vărsături și diaree (în cazul copiilor).

Cum ne protejăm?

Să ne spălăm cât mai des pe mâini – mai ales când ajungem acasă sau la serviciu prima grijă ar trebui să fie să ne spălăm bine mâinile.

Să evităm să ducem mâna la nas sau la gură, mai ales când suntem afară sau în mijloacele de transport în comun.

Să tușim sau să strănutăm în pliul cotului, pentru a evita să ne ducem mâna la față.

Să purtăm mască în zonele cu risc mare: mijloace de transport în comun, locurile cu mulți copii, în spitale sau când suntem nevoiți să stăm în preajma persoanelor care au deja gripă.

Să ne vaccinăm. Vaccinarea este considerată cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei. Vaccinul antigripal este recomandat anual tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni.

Să rămânem activi și să ne alimentăm corect. Sportul ne ajută să rămânem în formă, iar alimentația diversificată și bogată în nutrienți și vitamine ne păstrează sistemul imunitar în stare bună. Atenție, curele de slăbire ne slăbesc inclusiv sistemul imunitar!

Să rămânem optimiști. Dacă deschizi televizorul pare că până aici ți-a fost, iar moartea te pândește la fiecare colț! Panica generală care se transmite prin media nu ne face deloc bine. Nu putem trăi zi de zi în spaimă că ceva rău poate să urmeze. O plimbare prin parc și o supă caldă ne ajută și corpul, dar și mintea, să rămână în parametri oprimi.

Vă doresc multă sănătate, să aveți grijă de voi și să nu ezitați să mergeți la medic dacă simțiți că ceva nu este bine. Doar tratamentul prescris de medic merită atenția noastră, restul este doar marketing.

*Sursă fotografie – Medicover.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *