Cum alegem tipul de făină albă din grâu?

M-am aflat în postura de a nu ști ce să aleg în fața raionului cu făină din supermerket. Dacă fac pâine, care ar fi cea mai bună variantă? Dar dacă fac prăjituri? Cum se procesează făina și care este cea mai sănătoasă variantă pe care o pot cumpăra? Ce înseamnă codul 000 de pe pachetul de faină? Dar 650?

Acestea sunt întrebări pe care mi le-am pus în fața raftului cu pachete de făină. Am observat, cel puțin în supermarketurile în care merg eu, că ponderea cea mai mare este de făină tip 000 și cea de tip 650.

Așa că m-am apucat de studiat și iată ce am aflat:

🔸cu cât făina este mai rafinată, mai procesată, cu atât codul de trei cifre de pe pachet este mai mic (tinde spre 000)

🔸cu cât făina este mai procesată, aceasta este mai slabă din punct de vedere nutritiv

🔸pentru albirea tipurilor de făină 450 și 000 poate fi folosit clorul.

Putem găsi în comerț făină albă de grâu de tipul:

🌾 650 – cea mai puțin procesată, este cea mai bună alegere pentru pâine, pizza și alte produse de panificație similare ca textură.

🌾 550 si 450 – mai greu de găsit în supermeketuri, este făina ideală pentru produse de patiserie, foitaje si blaturi de tartă, biscuiți și torturi.

🌾 000 – cea mai fină, dar si cea mai rafinată dintre toate tipurile, făina 000 este excelentă pentru deserturi fine și pufoase, creme și alte preparate delicate. Făina 000 are cel mai mic conținut de proteine.

Dacă ți-a plăcut acest articol nu uita să dai Like paginii de facebook și Share acestei postări.

One comment

  1. Asta-i tot articolul ? Astea sant toate tipurile se faina ? Faina 000 nu cumva e defapt 480 ?
    De ce nu spuneti ce reprezinta defapt acest “cod” ? Ca el este dat de procentul de cenusa prezent in faina inmultit cu 1000. Care sant tipurile de faina prezente pe raft in Romania…chiar daca unele se gasesc mai greu ? Care sant codurile echivalente in diferite tari ? Ce fainuri mai exista pe la altii si la noi mai greu sau deloc ? Ce alte fainuri se mai pot folosi ( atat pentru paine cat so pentru produse de patiserie), fainuri care nu provin din macinarea cerealelor …????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *