Problemă de început de an. Investiții.

Mă bucur să aud în jurul meu oameni preocupați de investiții. Viitorul pare nesigur, iar rata de predictibilitate este mică spre inexistentă în România. Nu poți anticipa ce ne așteaptă în viitor. Până la ce vârstă vom putea lucra, dar și până la ce vârstă vom fi și doriți pe piața muncii? La ce vârstă vom ieși la pensie? Ne vom descurca să supraviețuim doar din pensie?

Multe întrebări la care nu putem ști răspunsul corect. Motiv pentru care pare că este datoria noastră să ne punem la adăpost viitorul. Cum facem asta? În ce să investim astfel încât să nu pierdem banii și să avem și o siguranță pentru viitor?

Pentru mine acesta este un subiect interesant. Mă bucură să aud că oamenii din jurul meu au astfel de preocupări, dar mă face și curioasă să aflu cum gândesc din punct de vedere economic.

Nu știu dacă sectorul imobiliar ar fi răspunsul corect – aceasta fiind și o soluție pe care mulți o găsesc convenabilă. Cumperi acum o proprietate, iar la bătrânețe vei beneficia de un venit suplimentar, reprezentând chiria proprietății.

Dar știu sigur care ar fi o investiție 100% sigură și corectă pentru viitorul nostru! Să nu mai avem credite, să nu mai depindem de dobânzi și de cursul euro. Da, atât de simplu.

Majoritatea ne-am cumpărat un apartament sau o casă pentru care plătim o rată lunară. Dar vom mai putea achita această rată și la 50 de ani? Cât putem economisi dacă am achita anticipat?

Iată un exemplu concret, pe care l-am calculat pe site-ul ING. Calculul are la bază achiziția unui imobil de 70.000 EUR – aproximativ 335.000 RON, cu un avans de 50.250 RON. Deci vom împrumuta de la bancă 284.750 RON, pe o perioadă de 30 de ani. Nu am știut niciodată cum funcționează matematica la bancă, pentru ca este clar altă matematică decât cea pe care am învațat-o în școală. Nu de alta, dar 335.000 RON – 50.250 RON = 286.750 RON și nu 286.750 cum apare pe site-ul ING. Trecând peste acest aspect, la finalul creditului vom plăti peste 600.000 RON (deci mai mult de dublu).

Cum se calculează cât acoperă o plată anticipată? În primul rând plățile anticipate sunt de 3 feluri: prin reducerea ratei si păstrarea perioadei de creditare, prin reducerea perioadei de creditare și menținerea ratei lunare și reducerea ratei și perioadei în cadrul aceleași rambursări. Cea mai sigură este cea prin care se păstrează rata și se reduce perioada de creditare. Calculul se face prin însumarea ratelor de principal care acoperă suma pe care o avem de rambursat anticipat, iar numărul lor se scade din perioada de creditare.

Iată un exemplu: dacă dispunem pe 5.000 RON pe care îi putem aloca rambursării anticipate, reducem perioada de creditare cu 14 rate (1 an si 2 luni) si economisim 20.000 RON, dobânda pe care nu o vom mai plăti. Sunt 20.000 RON pe care nu vei mai fi nevoit să îi achiți din salariul tău!

Dar să presupunem că în primul an de credit nu putem achita anticipat. Abia ne-am mutat și mai avem și alte cheltuieli, deși prima perioadă este cea mai rentabilă, având în vedere că pricipalul este foarte mic și dobânda este foarte mare. Însă începând cu al doilea an, calcul este similar – cu 5.000 RON, acoperim aproape 14 rate și economisim anual aproximativ 20.000 RON. Cum sună?

Tu când ai verificat ultima dată graficul de rambursare? Ți-ai pus problema că achitând anticipat periodic, poți să scapi de grija creditării și asta ar putea fi o investiție bună în viitorul tău?

Oamenii sunt descurajati de perioada lungă de creditare și nici nu își pun problema să verifice cu ce sumă pot reduce un an din credit. De asemenea nu calculează câți bani pot economisi, nefiind nevoiți să mai achite dobânda. Poate că sunt chiar banii pe care i-ai economisit într-un depozit și nici nu știai că an de an poți reduce perioada creditului. Mulți dau vina pe bănci, însă hai să fim cu un pas înainte, să ne informăm, să calculăm și să fim mai bogați prin a fi mai puțin îndatorați!

Un început de an cumpătat și calculat vă doresc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *