Curs de puericultură

Zilele trecute am participat la un curs de puericultură. Recunosc că am făcut înscrierea cu scopul obținerii atestatului pentru tată, pentru acele zile libere.

Nu m-am așteptat să fim atât de încântați de acest curs. Acum îl consider absolut necesar înainte de a avea un copil. Am plecat de acolo cu un volum mare de informații despre noua etapă care ne așteaptă.

Iată câteva idei discutate la curs:

🍼 Ora magică – cea imediat după ce se naște copilul, este atât de necesară! Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF încurajează încă din 1991 o serie de practici în maternități care au ca principal scop încurajarea alăptării nou-născuților. Nu toate maternitățile (nici măcar cele private) asigură acest moment prin care copilul se pune pe burta mamei sau la pieptul ei, imediat după naștere. Este obligația noastră să cerem acest drept, să ne asigurăm că nu vor fi grăbiți din motive de organizare a personalului maternității. Tatăl poate ajuta mult, când mama este vulnerabilă și obosită după naștere. Este un drept, nu este o favoare pe care o primești! Așa că discutați cu maternitate despre ora magică și fiți informați despre beneficiile acestei ore pentru bebelușul vostru. Această oră magică îi asigură satisfacerea nevoilor de bază: căldură, hrană și protecție.

🍼 Țara noastră este la coada listei în ceea ce privește alăptarea copilului la sân. Informația pe care am primit-o este că, dacă bebelușul intră imediat în contact cu plasticul (tetina) și cu modul de mâncare a laptelui din biberon care vine valuri valuri fără eforturi, șansele scad dramatic să dorească să mănânce de la sân, unde modul de sugere este diferit. Grija mamei este să se asigure că face toate eforturile ca bebelușul ei să fie pus la sân și să ceară ajutorul atunci când nu se descurcă.

🍼 Copilul poate fi pus la sânul mamei imediat după naștere dacă obține o notă mai mare de 7 la scorul APGAR. Nu este necesar să fie spălat imediat, nu este ca și cum vine dintr-un mediu murdar care să necesite curățare urgentă ..

🍼 Alăptarea se va face la ambii sâni, nu doar la unul.

🍼 Buricul nu necesită îngrijire deosebită dacă nu sunt infecții – este un mit că apa nu trebuie să atingă buricul.

🍼 Zona moale a capului este o modalitate naturală de apărare. Nu necesită o îngrijire deosebită. De asemenea, capul copilului nu o să cadă, dar îl ajută pe bebeluș susținere acestuia.

🍼 Copilul se naște cu teama că o să cadă, prin urmare imobiliarea mâinilor îi va da o senzație de siguranță. Iată un filmuleț: https://www.youtube.com/watch?v=j2C8MkY7Co8

🍼Bebelușul iese dintr-un mediu călduț, unde era legănat toată ziua (mama se mișcă, merge, dansează), strâmt și sigur. Cam de aceleași lucruri are nevoie și “afară”. O cameră cu tapet drăguț, mobilă din lemn masiv și un pătuț rece în care se poate pierde nu îl vor face să se simtă norocos.

Concluzia cursului a fost că trebuie să ne întoarcem la origini pentru a afla cum se face. Bunicile noastre știau mai bine. Nașterea era un fenomen natural, iar copilul rămânea permanent alături de mamă.

Informațiile sunt foarte foarte multe. Vă sfătuiesc să mergeți la un astfel de curs și pentru a preveni achiziționare unor obiecte inutile. Viitorii părinți trăiesc cu falsa impresie că nu au destul de oferit, că mobila nu este cea mai frumoasă, că nu au o cameră dedicată copilului, că nu sunt pregătiți pentru cerințele copilului. Un astfel de curs te pregătește pentru adevăratele așteptări ale copilului și despre cum ar trebui să fii pregătit pentru marea întâlnire.

Noi am ales Centrul 9 luni (site-ul: https://centrul-9luni.ro/curs-puericultura-ingrijire-bebe/ ) cursul durează 3 ore, este sâmbăta și costă 200 ron de cuplu.

Știu că practica este cea mai dificilă, dar o bună informare poate fi de mare ajutor. Cred că pentru fiecare părinte întâlnirea cu puiuțul său este emoționtă, dar și plină de provocări care mai de care. Așa că sfatul meu este să abordați cu încredere un astfel de curs, unde o persoană calificată vă va da sfaturi prețioase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *