Trombofilia

În jurul meu văd multă deznădejde când vine vorba despre conceperea unui copil. Multe cupluri așteaptă, fără rezultat, să se întâmple o minune în viața lor. A doua liniuță pe testul de sarcină parcă refuză să apară atunci când ne dorim atât de acut ca acest lucru să se întâmple.

Un alt lucru de luat în seamă și despre care nu se vorbește este avortul spontan din primul trimestru, care în sondaje apare că se întâmplă în 20% din sarcinile înregistrate. Cel puțin jumătate din sarcinile pierdute se datorează selecției naturale, pentru că organismul depistrează anomaliile cromozomiale grave și elimină sarcina. Oricât de dureros și nedrept este, corpul nostru ne protejează în astfel de cazuri.

Ce este trombofilia?

O boală care devine din ce în ce mai prezentă și care poate duce la pierderea sarcinii este și trombofilia. Trombofilia este o condiţie prin care sângele are o tendinţă crescută de a se coagula în vase. Formarea unor cheaguri de sânge în vasele placentei va reduce fluxul de sânge care ajunge la făt, acest lucru putând duce la întârzieri de dezvoltare sau chiar moartea fătului. Astfel, ajungi să afli într-un mod cum nu se poate mai dureros că suferi de această boală și, ce este și mai dureros, este că ai fi putut să nu ajungi în acest punct dacă ai fi depistat din timp și ai fi luat măsuri.

Cum se depistează?

Vorbește cu medicul tau despre aceasta afecțiune. Te va îndruma să faci un set de analize pentru a descoperi dacă suferi sau nu de trombofilie. În prezent nu există un singur test care să poată identifica toate tulburările de coagulare, astfel încât este nevoie de o combinaţie de teste de laborator care să identifice cu acurateţe tipul de trombofilie.

Problema acestor teste este prețul. Sunt costisitoare și, din acest motiv, nu foarte multe femei au posibilitatea de a afla de ce sarcinile lor nu pot fi duse până la final.

Ce este de făcut?

Pe baza rezultatelor testelor de sânge, medicul hematolog sau ginecolog îți va prescrie un tratament anticoagulant și te va monitoriza pentru a se asigura că sarcina evoluează fără probleme.

Trombofilia mea

În urma unor teste de sânge am descoperit că sufăr de trombofilie ereditară. Cunoscând acest lucru, știam că imediat cum aflu că sunt însărcinată va trebui să încep, la sfatul medicului, tratamentul cu anticoagulant. Așa că imediat cum am aflat că sunt însărcinată am început să fac injecții cu Clexane. Cantitatea de injectiabil este în funcție de greutatea corporală.

Astfel, seară de seară, înainte de culcare, îmi fac câte o injecție în burtă. Încă de la început am preferat să îmi fac singură injecțiile și, da, la început nu pot spune că am fost prea încântată. Acum am ajuns la un număr rotund de 125 de injecții și mă bucur că acest tratament există și că astfel îmi pot ajuta corpul să poarte sarcina cu bine până la sfârșit. Micile vânătăi sunt doar temporare, la fel și durerea. Vă pot spune că nu doare foarte rău, nici înțepătura în sine și nici usturimea pe care o resimți la injectarea substanței. Fiind un tratament injectabil, substanțele din medicament nu ajung în placentă și nu afectează bebelușul.

Puneți sănătatea pe primul loc, informați-vă și investiți în voi! Sănătatea este cea mai de preț resursă de care dispunem. Femeile nu vorbesc în general despre problemele din sarcină, despre sarcinile pierdute sau despre afecțiunile de care suferă. Din aceasta cauză, uneori ai impresia că doar ție ți se întâmplă, ceea ce este eronat.

Fiecare poveste contează și, sincer, eu am prins curaj când am văzut atât de multe femei care au trecut peste această etapă cu zâmbetul pe buze. Mi-a dat încredere că nu este un capăt de lume și că mă voi obișnui cu înțepăturile. Ceea ce s-a și întâmplat. Dragi mămici care ați trecut sau treceți prin această experiență, aștept cu nerăbdare să împărtășiți povestea voastră aici.

Multă sănătate și mult curaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *