Îți construiești o casă sau urmează să îți cumperi o casă care se află în faza de construcție?

Ești în căutarea unor idei pe care le poți întreprinde în această fază, ca apoi să nu fii nevoit să spargi pereți, să strici fațada casei sau să aduci modificări acoperișului?

Atunci acest articol este pentru tine. Mi-ar fi plăcut să citesc și eu un astfel de articol când casa noastră (să o numim #casabadea, că tot este la modă) era la roșu, însă nu am avut acest beneficiu. Dacă articolul ți se pare util, nu uita să dai LIKE paginii de Facebook (în josul paginii).

Montarea întrerupătoarelor de tip cap scară. Dacă ai un hol lung, o cameră mare sau dacă pur și simplu vrei să poți stinge lumina din pat, fără să fii nevoit să te ridici, ia în calcul montarea unor circuite de tip cap scară. Este destul de simplu de făcut pentru un electrician, dar îți poți lua adio de la el odată ce pereții s-au finisat.

Cablarea pentru interfon și automatizarea pentru deschiderea porților. Alte fire care ar trebui trase prin pereți și prin curte, pe care le poți proiecta și realiza când casa este în faza de contrucție.

Panouri fotovoltaice. Tot din faza de construcție te poți gândi la eventualitatea accesării programului național Casa Verde, prin care poți beneficia de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară viitorului cămin sau, mai mult, poți deveni prosumator – adică poți întoarce în rețeaua electrică, contra cost, o parte din energia generată de panourile instalate pe casa ta. De asemenea, ia în calcul și montarea unor panouri pentru apă caldă care necesită un anumit ansamblu de componente care te vor ajuta să nu mai depinzi în totalitate de furnizorii de utilități și îți vor micșora considerabil consturile cu utilitățile. Panourile fotovoltaice reprezintă un avantaj de luat în calcul și în cazul în care îți dorești să achiziționezi o mașină electrică – practic va fi posibil să circuli cu mașina aproape gratuit, încărcând-o acasă de la .. soare. Mai multe detalii despre Casa Verde poți afla de pe site-ul: https://www.afm.ro/casa_verde-pf.php

Montarea unui sistem de încălzire în pardoseală. În România nu există foarte multe informații despre acest tip de sistem. Ca orice element de noutate, te pune pe gânduri și generează teama de necunoscut. Noi am optat pentru încălzire în pardoseală și ce bine că am făcut-o! Am plecat de la premisa că dacă țările nordice folosesc acest tip de încălzire, poate ar trebui luat în calcul. Pardoselile calde îți dau o senzație foarte plăcută, păstrează o căldură uniformă, scapi de calorifere, iar factura la gaze este mică. Prin mică mă refer la o medie pe ultimele 12 luni de aproximativ 220 ron/lună (sistem pe gaz), cu o utilizare a încălzirii din luna octombrie până în luna mai, pe o suprafață de aproximativ 130 mp utili și o temperatură setată pe termostrat de 23-24 de grade.

Șemineul. Te uiți admirativ la casele care au ca element central un șemineu, dar acum când nu știi cum să îți mai calculezi bugetul pentru construcție nu e chip să mai înghesui în cheltuieli și achiziționarea unui frumos șemineu al cărui cost poate începe de la 3000 de euro? Nu-i bai. Îl poți face tu mai târziu când nu mai ai presiunea cheltuielilor. Însă, până atunci, ar trebui să scapi de un element care necesită modificări în fațada casei și în acoperiș – hornul. Construiește hornul până vin cei cu montarea acoperișului. Asta te va scuti de surprize – cum ar fi infiltrațiile. De asemenea, când se va finisa fațada, vei putea vopsi hornul în aceeași culoarea cu casa, asta după ce l-ai izolat temeinic cu vată bazaltică.

Dressing-ul. Mă refer la acea cameră care deservește garderobei, nu la un dulap din casă pe care îl ridicăm noi în slăvi spunându-i dressing. Multe proiecte de casă conțin 2 sau chiar 3 băi la etaj, în zona dormitoarelor. Poate ar fi util să iei în considerare să renunți la una din băile de sus și să o transformi într-un dressing, unde să îți organizezi toate hainele. Așa vei avea dormitoare aerisite și odihnitoare. Costul cu mobila pentru dressing este mai mic decât achiziționarea mai multor dulapuri, pentru că în primul rând nu mai ai uși. Mai mult, poți face rafturi până în tavan pentru extra spațiu de depozitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *