Am lipsit o perioadă, pentru că ..

sunt însărcinată, veste care ne-a umplut inimile de bucurie.

Tocmai am trecut de un prim trimestru plin de transformări. Mă știți energică, mereu dornică de mișcare și plină de energie. Pot mărturisi că, din acest punct de vedere, nu mai sunt eu 🙂 Corpul meu a avut nevoie în acestă perioadă de mult somn (foarte mult), repaus și carbohidrați în exces. Nu l-am privat de nimic din toate aceste lucruri. Am luat o pauză și de la sport, pentru că nu mai avea energia necesară și am înțeles că prioritățile sunt altele.

Sportul și toată educația alimentară, fizică, mentală nu se pierd. Odată ce ai înțeles cât de important este să îți pese de tine și de sănătatea ta, nu vei uita acest lucru niciodată. Am încercat în această perioadă să fac în continuare alegeri sănătoase. Am mai mâncat și lucruri pe care înainte nu le-aș fi mâncat, dar mai ales am mâncat la ore târzii. Pentru că pe perioada sarcinii (cel puțin în cazul meu), foamea vine ca un uragan și am autonomie mică până la momentul în care mi se face rău dacă nu mănânc. Am încercat să nu cad în acea extremă în care, doar datorită stării de graviditate, toate ușile frigiderelor și cofetăriilor îmi sunt deschise. Asta și pentru că nu am avut pofte, deși cred că și aici este o limită foarte fină între ce îți trebuie și ce ți-ai dori tu de fapt, doar că înainte nu aveai scuze. Astfel, la sfârșitul primului trimestru am adăugat 1 kilogram la greutatea mea.

Ce analize am făcut în primul trimestru?

Când am realizat unele modificări în ordinea firească, am mers la Regina Maria și am făcut, la cerere, un BHCG – o analiză de sânge prin care poți afla dacă ești însărcinată, dar și dacă sarcina este intrauterină și în evoluție. Dacă la primul BHCG valoarea este mai mică de 5.3 mUI/mL, înseamnă că a fost doar o alarmă falsă. Dacă este o valoare mai mare, atunci va trebui să repeți testul la 48 de ore pentru a te asigura că sarcina este în evoluție și în uter.

După ce am trecut de acest pas, am mers la doctor, unde am primit un set de analize uzuale la început de sarcină. Apoi am făcut câteva ecografii unde am putut vedea evoluția sarcinii și frumusețea acelei mici vieți care crește în pântecul meu. Pentru morfologia de trimestru 1, am ales să fac un test numit Harmony cu o acuratețe mare în depistarea anomaliilor comozomiale cum ar fi sindromul Down. Comparativ cu analizele standard de sânge, prin aceasta analiză (tot pe baza sângelui mamei) se analizează ADN-ul copilului și bonus, poți afla destul de devreme și sexul copilului. Analiza se procesează în America și durează cel mult 7 zile lucrătoare până primești rezultatul. Pe lângă această analiză, vei face și o ecografie unde un medic specialist va face mai multe măsurători pentru a se asigura că sarcina evoluează bine și copilul se dezvoltă corect.

Înca o chestiune importantă, pe care o voi detalia în viitorul apropiat, este depistarea trombofiliei, în cazul în care aceasta există. Dacă există, atunci va trebui să începi urgent un tratament, la recomandarea medicului.

Ce modificări am resimțit în primul trimestru?

În primul rând am resimțit o oboseală permanantă care m-a făcut să dorm mult, foarte mult. Au fost zile în care am dormit pe tot parcursul zilei și toată noaptea. După ce am aflat de sarcină au început și grețurile care mi-au dat bătai de cap pentru câteva săptămâni. Au trecut înainte de terminarea primului trimestru, însă cu somnul încă mă mai lupt. Burta a crescut brusc, iar hainele nu-mi mai vin în jurul taliei. Au început și grijile: totul să evolueze bine, să fac totul cât mai bine pentru a ajuta bebelușul să se dezvolte bine. Nu am mai putut să beau cafea. Nu mi-am propus acest lucru (cafeaua nici nu este contraindicată pe parcursul sarcinii, într-o anumită limită), însă nu am mai simțit nevoia să beau cafea.

Am realizat că această grijă pentru copilul meu, odată născută în sufletul meu, va pieri odată cu mine. Acum am temeri despre cum se dezvoltă, să fie bine, apoi vor urma cele legate de naștere, să fie bine, apoi cele de îngrijire și creștere, primele zile la grădiniță, apoi la școală, cum se va descurca în societate, să devină un om independent, onest și să aibă încredere în forțele proprii. Și tot așa. Mamelor, spuneți-mi voi, vă rog, dacă mă înșel sau nu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *