Apartament sau casă pe pământ?

Este o întrebare pe care mulți și-o pun atunci când decid să achiziționeze o proprietate. Unii spun că viața la casă poate fi dificilă din pricina curții, unde trebuie să investești timp, efort și bani, plus grijile privind facturile pentru încălzirea casei. Pe de altă parte cei care locuiesc la apartament și își doresc să se mute la casă, visează la o grădină unde să se poată relaxa în timpul liber, alături de familie și de prieteni. Am copilărit și apoi am trăit ani buni în apartament, iar de doi ani m-am mutat la casă. Am experimentat ambele variante și pot spune că nu există un răspuns universal corect la această întrebare. Fiecare om poate avea un răspuns corect pentru el și familia lui, în funcție de stilul de viață și de bugetul de care dispune.

Sursa: home-designing

Sunt mulți oameni care locuiesc în apartament și ar dori să se mute la casă, dar își pun și multe întrebări despre ce va presupune această mutare. Din experiențele pe care le-am trăit, am alcătuit o listă pro și contra traiului la casă.

Pro:

  • Vei petrece mult timp afară, iar acest lucru îți va îmbunătăți viața. Dacă îți cumperi o casă puțin mai departe de agitația orașului, te vei bucura de aer curat și de liniște.
  • Ai posibilitatea să îți creezi un mic colț de rai acasă. Iubești plantele? Poți să îți faci o grădină botanică în miniatură. Iubești să îți petreci timpul cu prietenii? O terasă cu grătar, unde nopțile de vară vor fi lungi și animate. Iubești sportul? Poți să transformi o cameră în propria ta sală de sport, iar afară poți juca ping pong cât e ziua de lungă.
  • Te vei bucura de un spațiu mai mare, pe care îl poți organiza după propriul plac.
  • Vei avea mai multă intimitate, vecinii vor fi la o distanță suficientă încât să te poți bucura în gura mare la meciurile Simonei Halep.
  • Nu va mai trebui să îți faci griji pentru locul de parcare. Dacă la apartament trebuia să închiriezi sau să cumperi un loc de parcare, la casă vei scăpa de acest cost. Iar dacă aveai parcare la liber, lângă bloc, și nu erau suficiente locuri, la casă nu îți vei mai face probleme de ora la care ajungi acasă.

Contra:

  • Dacă îți dorești să locuiești la casă și nu dispui de foarte mulți bani, va trebui să iei în considerare mutarea într-un sat satelit. Deci va trebui să iei în calcul o distanța pe care o vei parcurge zilnic până la serviciu, dar și distanțele până la punctele tale de interes (sala de fitness, supermarket, gradiniță, școală, parc, piață). Mai mult, fiecare membru al familiei are nevoie de un mijloc de transport independent, deci vei avea costuri cu achiziția, combustibilul, asigurări, revizii, reparații pentru cel două mașini (dacă este vorba despre un cuplu). Pe lângă partea financiară, va trebui să iei în calcul și timpul pe care îl vei petrece pe drum.
  • Este foarte posibil să ai o suprafață utilă mai mare, ceea ce este un avantaj la prima vedere. Însă va trebui să ții cont că pe aceeași suprafață va trebui să faci curățenie.
  • Grădina va fi oaza ta de liniște și relaxare atunci când ajungi acasă după orele de muncă. Dar va trebui să ții cont că va necesita un sistem de irigații, plantarea și întreținerea unui gazon și îngrijirea plantelor. Dacă nu îți face plăcere să grădinărești, această parte se poate transforma ușor într-o corvoadă.
  • Reparațiile sau lucrările de întreținere vor intra integral în responsabilitatea ta.
  • Costul cu încălzirea trebuie luat în calcul. Ar trebui să iei în considerare că este posibil să folosești căldura încă de la începutul lunii octombrie și până în luna mai. Costul depinde foarte mult și de izolația casei, de suprafată, de modalitatea de încălzire. Dacă ai posibilitatea să alegi, te sfătuiesc să te documentezi și despre încălzirea în pardoseală.
Sursa: Houzz

Cântărește bine decizia și nu te grăbi! Poate îți vor fi utile și sfaturile postate aici.

Tu unde ai ales să locuiești? La casă sau la apartament? Ai dori să faci o schimbare sau ești mulțumit cu decizia luată? Dacă ai sfaturi pe care le poți da celor care vor să se mute, nu ezita să le postezi într-un comentariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *