Dimineți dulci de vară

Enhance yourself

Îmi place să îmi încep zilele de vară cu un smoothie rece, revigorant. Mă trezește, mă hidratează și îmi dă multă energie. Folosesc o cantitate mică de fruct și mult lapte, pentru a reduce cantitatea de fructoză. Tot la fel de bine merge și în cazul unei pauze dulci, când ai nevoie de un moment pentru tine sau de un strop de energie. Poate fi și o gustare rapidă, insteață și delicioasă pentru copii.

Iubesc laptele gras. Îmi amintește de copilărie, când bunica mulgea vaca și eu mă grăbeam să beau laptele care la fierbere făce o cantitate generoasă de caimac, preferatul meu. Uneori nici nu mai aveam răbdare să aștept procesul de fierbere și băgam repede o cană în găletușa cu lapte pe care bunica o aducea în casă. Ce vremuri frumoase, când oamenii se bucurau de mâncare, nu o considerau dușmanul vieții lor și nu erau atât de multe canale de (dez)informare. Atunci te duceai și culegeai o roșie uriașă, cărnoasă, din care făceai o salată pentru întreaga familie. Fugeai la cuibar cum auzeai semnalul găinilor și mâncai un ou proaspăt, cu galbenuș portocaliu. Ce vremuri! Acum alegi de pe raft un lapte care este mai mult zer, cu un gust dulceag, ceea ce este curios pentru că prețul laptelui pe care îl plătesc marile branduri de lactate este unul derizoriu. Eu iubesc laptele și îl caut de fiecare dată pe cel mai gras, care să se apropie de laptele cu care am copilărit.

Ca fructe pentru delicioasele pahare dulci, folosesc zmeură (din grădină), fructe de pădure congelate (din supermarket), căpșuni puse la păstrare în congelator (din grădina părinților), ananas, banană și orice mai am bun prin casă. Partea bună este că nu exită nicio regulă. Poate doar regula bunului gust, la propriu. Este suficient să pui o cantitate mică de fructe, cât să coloreze laptele și să le lași să se amestece bine în blender. De cele mai multe ori folosesc o banană, pentru a-i da băuturii o textură cremoasă. Este delicios!

Îți recomand să îl savurezi, nu să îl bei în grabă, astfel încât să identifici gustul fiecărui ingredient.

Trei variante delicioase, pe care le consum cel mai des:

Vis de vară: banană + fructe de pădure congelate + lapte rece

O dimineață bună, cu lapte, cu banană și fructe de pădure congelate.

Dimineți dulci: Banană + zmeură proaspătă + lapte rece

Zmeură proaspătă, banană și lapte

O pauză aromată: ananas (dacă este la conservă, ai grijă să nu conțină zahăr; fructul este oricum foarte foarte gustos, nu are nevoie de îndulcitori), un praf de scorțișoară și cuburi de gheață.

Ananas, scorțișoară și cuburi de gheață

Nu uita că aceste pahare dulci au calorii, așa că ar fi bine să le consideri o masă. Acesta este și motivul pentru care medicii nutriționiști ne recomandă să mâncăm fructele, pentru că atunci când le transformăm în sucuri le considerăm inofensive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *