Poveste din Retezat

Am avut oportunitatea să ajung în Parcul Național Retezat. O minune a naturii, un spectacol care te uimește și te face să îți dorești să revii, un paradis la doar câțiva pași distanță. Munții Retezat fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Retezat-Godeanu. Se înalță între două depresiuni importante, Petroșani și Hațeg și între două râuri importante, Râul Mare, care îi delimitează la nord și est, și Jiul de Vest, care îi delimitează la sud.

Împreună cu un grup de prieteni, dornici să explorăm frumusețea zonei, ne-am cazat la pensiunea Fish Valley, un loc unde m-aș întoarce oricând și pe care l-aș recomanda oricui. Camerele generoase cu mobilă frumos pictată, foișorul care îi oferea ochiului posibilitatea să capteze spectacolul naturii și gazdele ospitaliere, fac din acest loc o primă opțiune în cazul în care ajungi în localitatea Câmpu lui Neag, componentă a orașului Uricani, din județul Hunedoara. Pentru a ajunge la această superbă pensiune, te abați din drumul principal pentru a pătrunde în inima naturii pe un drum pietruit care șerpuiește printre copaci. Merită să parcurgi acest traseu off road pentru că te așteaptă la destinație este un loc primitor, cu mâncare excelentă pe care o poți savura în tihnă, bucurând-te de aerul curat și proaspăt de munte. Noi am fost foarte răsfățați de o bucătăreasă cu mâini de aur care ne-a preparat tot ce ne-a poftit inima și ne-a răsfățat papilele cu fel de fel de bucate alese.

Parcul Național Retezat este un loc al minunilor naturii, cu douăzeci de vârfuri de peste 2000 m și peste 80 de lacuri glaciare. În prezent Parcul are statut de arie naturală protejată, de interes național și internațional, fiind recunoscut ca Rezervație a Biosferei din anul 1979. Găsești cel mai întins lac glaciar din România, lacul Bucura, dar și de cel mai adânc lac glaciar, lacul Zănoaga. Parcul este renumit pentru diversitatea floristică și faunistică.

Retezat este raiul drumețiilor. Dacă îți place să îți iei un rucsac în spate și să urmezi cărări răcoroase de munte, ești în locul perfect. Sunt foarte multe trasee de urmat, iar dacă nu te-ai documentat puțin înainte, poți ieși pur și simplu din pensiunea Fish Valley, faci dreapta și continui urcarea până la Cariera de Cuarţ. Acolo, dacă ești cu mare băgare de seamă și ai o vedere bună, poți lua acasă, amintire, o mică bucată de cuarţ în stare pură, pe care o poți găsi chiar și pe drum. 

Pe noi ne-a cucerit și las imaginile de mai jos să descrie frumusețea locului. Trebuie să fii acolo, să vezi, să trăiești și să simți minunea acestui loc. Dacă ajungi, să ai mare grijă de tot ce te înconjoară, să protejezi și să prețuiești tot ce poți atinge și ce poți vedea, pentru că asta este adevărata bogăție a noastră și moștenirea pe care o vom lăsa generațiilor viitoare.

Valea de pești, Câmpu lui Neag
Drumeții, plimbări pentru suflet
Spectacol al naturii

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *