La 30 nu este ca la 20

Enhance yourself

Cât de mult am îmbunătățit calitatea vieții pe parcursul a 10 ani. M-am autoeducat, am citit, m-am informat, am greșit și am învățat din greșeli. Am evoluat. Asta cred că este principala calitatea, a noastră, a oamenilor, că putem face în fiecare zi câte ceva să fim mai buni, să ne fie mai bine. M-am gândit și iată 5 greșeli pe care le făceam eu și cei de vârsta mea la 20 și pe care nu le-aș repeta la 30.

Cumperi compulsiv, vrei să ai multe – acest aspect s-a schimbat radical în cazul meu. Înainte nu cântăream importanța unei achiziții, nu mă gândeam prea mult cât de necesar îmi este cu adevărat un lucru. Cumpăram pentru că puteam și îmi plăcea să am. Erau lucruri non-valoare – multe obiecte vestimentare, încălțăminte, genți, parfumuri. Odată cu mutările pe care le-am făcut, am împachetat zeci de cutii cu lucruri pe care le-am donat. Azi văd diferit lucrurile, apreciez calitatea – dessing-ul meu arată foarte simplist și organizat – prefer puțin, de calitate și aranjate astfel încât să nu risipesc timp și efort în a găsi ce am nevoie.

Faci credite – trăim într-o societate superficială, bazată pe principii destul de greșite. Impresiile se formează pe baza înfățisării, hainelor pe care le porți, telefonului pe care îl ai, mașinii pe care o conduci, pozelor pe care le postezi din vacanțe. Din acest motiv ești forțat să ai mai mult decât poți să achiziționezi din propriile venituri, prin urmare vei pica ușor în plasa băncilor care te sună inopinat să te întrebe dacă nu cumva ai nevoie de un card de credit sau de un credit de nevoie personale. Nimic mai greșit. Ajungi să plătești pentru niște obiecte cu valabilitate scurtă și foarte scurtă, dublu sau poate triplu. Dacă nu îți poți achizitiona un telefon dintr-un salariu și să îți rămână și bani să supraviețuiești în luna respectivă, înseamnă că acel telefon nu este pentru tine. Să ajungi să îți cumperi un telefon în 24 de rate, este o dovadă de sărăcie și nu de bogăție. Întotdeauna va exista un preț pentru fiecare tip de public – nu te arunca acolo unde nu poți ajunge pentru că vei plăti foarte scump acest efort. Același lucru dacă ajungi să cumperi haine cu cardul de credit.

Îți cumperi o casă sau un apartament. După experiența pe care am avut-o în domeniul imobiliar, nu aș sfătui pe nimeni să se arunce într-o astfel de investiție înainte de 30, mai ales dacă se va îndatora încă 30 de ani la bănci. Poți citi aici părerea mea despre achiziția unei case.

Nu faci sport. Metabolismul te ajută, nu ai nevoie de sport. Of, cât de greșit! Sportul este o binecuvântare la orice vârstă, te ajută să te disciplinezi, să rămâi sănătos fizic și mental. Nu există vârstă pentru sport și cu cât îți faci mai repede o obișnuință din a practica un sport, cu atât îți va fi mai bine.

Nu economisești. Dacă la 20 știai precis ziua de salariu și o așteptai ca pe o salvare, după 30 lucrurile stau diferit. Nu numai că îți place să ai un depozit pe care să te poți baza la nevoie, dar devii preocupat de ideea de a investi pentru viitor. Ești și tu mai matur, dar și veniturile sunt diferite de cele pe care le aveai la 20. Dacă la 20 de ani ești preocupat de cum să-ți cheltui banii, la 30 de ani ei reprezintă mijlocul prin care îți poți îmbunătăți și simplifica viața.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *