Vrei să te muți la casa ta? Fă-ți timp 2 minute și infomează-te despre problemele cu care s-au confruntat alții.

Vine o vârstă când universul face presiuni asupra ta să îți cumperi o casă. Trebuie. Ai bani, vrei, poți, nu contează – trebuie. Nimic mai greșit! Dacă te grăbești, riști să iei o decizie care te va costa foarte scump (bani, dar și sănătate).

Iată o serie de concluzii la care am ajuns astăzi, într-o variantă mult îmbunătățită a mea (#betteme), după câteva experiențe prin care am trecut:

  • Nu lua o astfel de decizie inainte de 30 de ani, mai ales dacă vei face un credit pentru următorii 30 de ani. Poate nu ai toate datele problemei și vei risca să regreți că te-ai grăbit, pentru că ceilalți aveau și tu ai rămas în urmă cu bifele solicitate de societatea în care trăim. Nu este un concurs, fă lucrurile în ritmul tău. Să te căsătorești, să te muți la casa ta și să faci un copil – reprezintă o obligație cu care te încarcă societatea, vrei-nu-vrei, sunt sigură că nu auzi asta pentru prima dată. Nu te lăsă pradă presiunii – atunci când dai de greu, tot societatea va râde de tine că ai fost fraier și te-ai păcălit.
  • Asigură-te că locul în care vrei să achiziționezi o proprietate este și locul în care îți dorești să trăiești în următorii ani. Dacă tânjești după un job într-o altă țară, este posibil să te încarci cu o cheltuială lunară care îți va reduce venitul pe care îl vei obține peste hotare. Te gândești că îl închiriezi și se va plăti rata singură? Dar cine se va ocupa de găsirea chiriașilor, de rezolvarea unor probleme administrative care pot apărea? Crezi că îți va conveni să te întorci de la mii de kilometri pentru că s-a stricat un robinet sau pentru că există întârzieri la plata chiriei? Dacă nu ești sigur că vrei să rămâi în România, poate ar fi mai bine să îți prioritizezi cheltuielile.
  • Bugetul. Fă calcule pesimiste, mai ales dacă intenționezi să iei un credit de casă. Nu raporta rata doar la venitul de astăzi. Trebuie să te gândești că robor-ul va fluctua și sfatul meu este să fii confortabil cu cel puțin dublul ratei raportat la salariu. Adică să poți plăti într-o lună două rate la bancă din salariu și să îți rămână și bani. Dacă nu, atunci gândește-te cum te vei descurca dacă se va întâmpla asta într-o zi. Calculele astea nu au rolul sa îți amărască viață și să te enerveze, ci să te pună la adapost în cazul unei crize financiare. Că acum știm sigur că există, am trăit-o în trecut și ar fi bine să nu uităm de ea.
  • Dacă faci credit, ai grijă la monedă. Dacă o bancă îți dă un credit cu o sumă foarte mare într-o monedă exotică, despre care tu nu știi nimic, este foarte posibil să te păcălească. Să nu uităm câți oameni s-au păcălit (au fost păcăliți) în perioada francului.
  • Zona. Locația proprietății este extrem de importantă pentru factori precum: proximitatea față de locurile pe care le frecventezi, la ce distanță se află prima zonă verde (un parc) față de tine, utilități, valoarea de piață în viitor (nu ai vrea să cumperi astăzi cu o sumă și în 5-10 ani să valoreze jumătate), existența unei grădinițe / școli / mijloc de transport în comun. Zona este unul din cei mai importanți factori, zic eu astăzi – pentru că trebuie să îți facă plăcere să mergi spre casă, să ajungi acasă. Dacă nu ai trotuar, dacă nu ai unde să îți parchezi mașina, dacă îți petreci ore bune în drum spre casă, dacă intri în scara blocului și miroase urât – înseamnă că ai făcut o alegere greșită și ce să vezi – și mâine tot acolo te vei întoarce.
  • Numărul de camere. Nici prea mic, nici prea mare – cumpără-ți o proprietate care să îți satisfacă nevoile actuale, dar ia în calcul și nevoile viitoare.
  • Casa în care locuiești trebuie să fie o oază de liniște și încărcare a bateriilor. Acel loc unde vii cu plăcere, unde te poți relaxa și ocupa de lucrurile care îți plac. Alege un loc care să te încarce pozitiv. Să fie acasă.
  • Prima casă, prima problemă. Ai grijă la creditul prima casă – este o capcană în care cazi ușor din cauza avansului mic pe care trebuie să îl plătești. Pentru că trebuie să dai doar 5%, vei lua ușor o decizie, pentru că oricine face rost de câteva mii de euro. Dar trebuie să știi că anual vei plăti rata la fondul de garantare (jumătate de rată în plus pe an), vei întocmi un depozit format din 3 rate de dobândă și te vei înarma cu multă răbdare să aștepți să se plimbe dosarul tău de la bancă la fond și de la fond la bancă. Întreabă pe cine vrei – creditul prima casă durează. Dacă nu poți economisi 15% avans, oare îți va fi ușor cu creditul?!
  • Astăzi e ok, mâine cine știe – se fac credite pe 30 de ani. Oare vei putea plăti și la 50 de ani o rata cel puțin de valoarea celei de azi? Dacă nu poți achita mai repede creditul oare nu vei avea nenorocul să pierzi casa tocmai când trebuia să devină a ta și nu a băncii?

Poate că te-am enervat, însă ține cont de multe aspecte când iei o astfel de decizie. Nu te baza doar pe sfaturile prietenilor. Ei nu îți vor spune ce probleme reale au avut/au, ci mai degrabă că e super că s-au mutat într-un apartament mic dintr-un sat de lângă București, cu multe blocuri înghesuite, fără utilități și fac 3 ore naveta dus-întors la serviciu și regretă decizia. Cui îi place să spună despre el că este fraier?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *