Alergarea. Începuturi.

Într-o frumoasă zi de primăvară, în 2016, am făcut primii mei pași în alergare. Îmi plăcea când îi vedeam pe ceilalți cum aleargă, cum participă la concursuri, visam să fac și eu asta, însă eram puțin reticentă în privința potențialului meu de alergător. M-am încurajat cu gândul că alegarea este doar o succesiune de pași, adică ceva simplu. Așa că, împreună cu doi colegi de serviciu, am mers în Parcul Tineretului, unde am planificat două ture de lac (aproximativ 6 km). Ei au alergat cele două ture propuse, iar eu am alergat.. 200 de metri. Da, doar 200 de metri. Atât am reușit. Simțeam cum inima părăsește pieptul, cum plămânii nu mă mai ajută, nu mai aveam aer și credeam că voi îmbrățișa sfârșitul.

Au urmat sute de kilometri de alergare. Am alergat în toate parcurile mari din București, la Cernica, la Mogoșoaia, în Viena, Brașov, Paris, Buzău, Oslo și Barcelona. Visez să descopăr lumea în alegare, să particip la maratoanele din marele orașe. Frumusețea acestui sport este că poate fi practicat la orice vârstă și îți dă libertate, încredere, te scapă de stres și de griji.

Pentru un alergător începător este foarte greu să înlături acea voce din interior care îți tot spune la fiecare pas să te oprești. Acest lucru se întâmplă din cauza unui ritm nepotrivit, prea alert. Secretul este să alergi cât mai încet și cât mai constant. Lasă-i pe alții, tu ai de câștigat o luptă cu sinele, iar pe distanțe lungi, opririle dese și spinturile te vor epuiza.

Am învățat că pantofii de alergare nu sunt un moft. Cei de la marile braduri înglobează tehnologii care te vor ajuta mult în alergare, te vor proteja de accidentări, te vor ajuta să calci corect, vor amortiza șocurile, protejându-ți astfel coloana vertebrală. Pregătește-te să plătești câteva sute de lei și te sfătuiesc să o faci indiferent de cât de des planifici să alergi. Dacă vrei să economisești bani, poți alege un model mai vechi, dintr-un an anterior, nu neapărat cel mai recent apărut. Hainele nu sunt atât de importante cum sunt pantofii, însă evită bumbacul. Alege mai bine poliesterul, elastanul – materiale care se usucă repede. Nu este nevoie să îți cumperi un braț de haine de sport încă de la început. Mai bine recompensează-te cu câte un articol vestimentar atunci când obții ceva pentru care ai muncit mult.

Un antrenor de atletism, un profesionist te poate ajuta să evoluezi incredibil de mult. Îți va corecta postura în alergare, te va învăța tehnici care îți vor permite să alergi cu un pace mai bun. Greșeala pe care o făceam eu era că alergam de fiecare dată 5 km, așteptând să se întâmple minuni. Este important să alternezi distanțele, vitezele, iar specialele și lansatele te vor face să sari de bucurie la finalul unei curse când vezi pe ceas cel mai bun timp al tău.

Vorbind de ceas, este un accesoriu care te poate ajuta să evoluezi. Este un fel de antrenor personal care nu uită nimic. Vei avea la îndemână rapoarte, grafice, informații, statistici și chiar un antrenor virtual, care în funcție de scopul tău, îți va propune o serie de antrenamente. Pe parcusul unei alergări îmi arunc de multe ori ochii la ceas pentru a vedea dacă am pace-ul pe care mi l-am setat în minte. Un alt avantaj mare este ca îți poți controla pulsul. Este important să rămâi în anumiți parametrii, astfel încât să nu îți faci rău cu antrenamente care îți solicită corpul prea mult.

Este din nou primavară și dacă nu ai descoperit încă alergarea, acesta poate fi anul tău.

Primul meu semimaraton

2 comments

  1. Ești minunată! Te admir pentru determinarea ta și mă bucur că ai ales să împartășești experiențele tale. Mult succes!
    Irina C.

    1. Mulțumesc mult Irina! Este încurajator pentru mine și sper ca informațiile pe care le voi posta aici sa fie de folos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *