Alergarea prin ploaie și noroi, o plăcere.

Mâine, 14 aprilie, este ediția de primăvară a concursului de alergare Băneasa Race. A plouat întreaga săptămână și este anunțată ploaie și mâine, în timpul competiției. Acum sunt doar două variante: să ne îngrijorăm pentru vremea de afară, să ne supărăm și să ne îmbufnăm sau chiar să ne treacă prin gând să abandonăm .. sau să ne entuziasmăm că vom avea prilejul să ne bucurăm de aer proaspăt și de verdele crud al pădurii în plin proces de înfrunzire. Eu voi alege cea de-a doua variantă și planific să mă bucur de fiecare moment petrecut în pădure, chiar și cu noroi și ploaie.

Nu este prima mea experiență prin ploaie și noroi. Ediția de iarnă de la Băneasa, de acum doi ani, a fost asemănătoare. Am alergat pe ploaie și am patinat prin noroi. Însă apogeul noroiului a fost la concursul de MTB La Broaște, organizat de Riders Club, când a trebuit să împing kilometri întregi la o bicicletă căreia nu i se mai roteau roțile din cauza noroiului.

La început nu știam cum trebuie să mă pregătesc pentru o astfel de vreme. Făceam multe greșeli, pe care le resimțeam abia pe parcursul cursei, când nu mai era nimic de făcut. Iată câteva:

  • îmbrăcăminte din bumbac (hanorac din bumbac) – se udă ușor, rămâne udă și va atârna greu pe tot parcursul concursului.
  • pantofi de alergare care nu sunt impermeabili – te vei uda la picioare (mai ales că majoritatea sunt din plasă). Dacă nu ai apucat să îți cumperi o pereche cu membrană impermeabilă, atunci nu uita să îți pui în bagaj o pereche de pantofi de schimb și șosete de schimb.
  • haine multe și groase – nu ai nevoie de toate bluzele din dulap să te simți confortabil. Alege una (eventual cu uscare rapidă, specială pentru sport) și o geacă subțire impermeabilă. În timpul efortului te vei încălzi și vei transpira dacă ai prea multe pe tine. Plus că vor atârna greu.
  • geacă antivânt – nu vei simți vântul, dar vei transpira ca la saună în ea.
  • să nu ai lucruri de schimb la tine – pune în geantă un prosop mic pentru orice eventualitate și haine de schimb. Este posibil să ai nevoie de ele și să regreți că nu le-ai luat de acasă.

Așa arată echipamentul meu pentru mâine, plus o doză mare de entuziasm și bucurie: pantofi de alergare cu membrană gore-tex, pantaloni cu uscare rapidă, o bluză specială pentru alergare, geacă antivânt, ceasul meu Garmin și numărul de concurs.

Ne vedem la start.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *